Diyabet Hakkında

Share Button

Diyabet Hakkında

Diyabet Hakkında bir çok makaleye bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Diyabet Nedir?

Diyabet, vücudunuzunda pankreas isimli salgı bezinin yeterli seviyede insülin hormonu üretememesi veya ürettiği insülin hormonunun etkin bir şekilde kullanılamaması durumun da oluşan ve ömür boyu süren bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu durum sonucunda ise kişi yediği besinlerden kana karışan şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).

Tükettiğimiz gıdaların özellikle karbonhidrat içeren gıdaların bir çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülmekte ve midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” ismi verilen bir hormon üretir. Gıdalar ile kana karışan glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere karışır. Hücreler glukozu yakıt olarak tüketir . Eğer glukoz seviyesi vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğer de (şeker deposu = glikojen), yağ dokusunda depolanmaya başlar.

Diyabeti olmayan bir kişinin kan şekeri sınırı açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde ise (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.

Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi yapılarak saptanır. Açlık kan şekeri testi ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) oluşabileceğinin sinyalini verir. Açlık kan şekeri tesri ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.

Ayak Deformasyon Görüntüleri

diyabetik ayak
Diyabet Hakkında Makalelerimiz için aşağıdaki ilgili linke tıklamanız yeterlidir.
Diyabet nedir? hakkında bilgi verdiğimiz bu sayfanın dışında diyabet çeşitleri hakkında detaylı bilgi için sayfamızı incelemenizi öneririz.